Letadlo se pokusilo přistát celkem čtyřikrát, kvůli mlze se mu to ale nepovedlo, pilot to tedy zkoušel znova. Podle informací zpravodaje České televize dostal pilot letadla doporučení přistát v běloruském Minsku nebo v Moskvě, rozhodl se ale zkusit přistát znovu, ačkoliv letiště bylo právě kvůli mlze uzavřeno.

"Při přistávání letadlo s největší pravděpodobností zavadilo o stromy a začalo hořet," řekl polským médiím mluvčí ministerstva zahraničí Piotr Paskowski.

Podle svědků letěl stroj nízko nad zemí a byl nakloněný doleva. Křídlem zavadil o strom a poté do země, vyryl v ní hluboký příkop, pak se letadlo roztříštilo a začalo hořet. Jeden ze záchranářů prý říkal, že nemá smysl posílat sanitky.

Záběry z místa nehody

Záběry z místa nehody

FOTO: repro ČT 24

Prezident letěl do Ruska uctít oběti katyňského masakru, byl na palubě i se svou ženou. Podle informací polských deníků záchranáři vynášejí z trosek letadla oběti. Celý prostor je uzavřený a nikdo se k němu nesmí přiblížit.

Lech Kaczyński s manželkou Mariou

FOTO: John Gress, Reuters

V letadle TU 154 byli i guvernér polské centrální banky Slawomir Skrypek, vojenští hodnostáři, duchovní a novináři.

Záběry z místa nehody

Záběry z místa nehody

FOTO: repro ČT 24

Polský premiér Donald Tusk okamžitě odletěl z Gdaň

zdroj:www.novinky.cz/zahranicni/evropa/197174-polsky-prezident-kaczynski-zemrel-pri-letecke-havarii-neprezilo-132-lidi.html